Никой да не пипа графитите на Зипър!


На оградата около прословутия рушащ се паметник в градинката на НДК има най-различни прекрасни образи, изрисувани със спрейове от майстори, участвали във фестивала "Спрайт", който се провежда всяка година. Повечето столичани са виждали нашарената стена. Те обаче не знаят, че от другата страна на ламарината, там, където по принцип не бива да се ходи, защото от "Петокрилият осмо...ник" наистина падат парчета, има още по-красиви графити. Под надписа "Българийо, драга, мила..." се кипри мишковидно създание. От устата му излиза балонче с някаква напълно неразгадаема реплика. Рисунките вероятно са на няколко майстори, вещо и красиво направени.






В центъра на София е рядкост да видиш неизрисувана сграда. По много от тях има грозни драсканици и послания като "Не яж месо", "Нацизмът води до импотентност" и "Левски е вечно на Батков". Някои са правени с шаблон - техника, която позволява бързина на изработката.
Повечето графити са не рисунки, а надписи, които несвикналото око едва ли би могло да разчете. Идеята е буквите да се сливат, дори да оживяват, като някои от тях се сдобиват с очи, усти, докато се правърнат в странни животинки.
"Зипър" е надписът, който 13-годишният Арон Ишлимов изписва отново и отново в графитите си. Това е неговият псевдоним. Така го знаят и хората в графити общността. А за останалите българи е "момчето, което падна от моста и беше сгазено от бял бус".
"Зипър беше изключително талантлив, много развит за възрастта си. Родителите подкрепяха изкуството му", казва за него Савич, известна още като Графити учителката. "Цялата общност е потресена от това, което се случи с него", казва тя.
Това нямаше да стане, ако имаше легални места, където децата да рисуват, смята младата жена, която продава спрейове за графити в София. Всяко ново дете, което се появява в магазинчето й, минава през задължителен инструктаж. "Не се рисува върху обществени сгради и частни домове, върху паметници или сгради с културна стойност. Не се рисува върху други графити." Кодексът на художника на графити е дълъг, термините са неясни за незапознатия. Таг е името, което си измислил и върху което работиш, докато го превърнеш в триизмерна почти неразчитаема плетеница от думи.
Тагър обаче е лошо нещо - това е драскач, който изписва с флумастери или спрей от железарията своето артистично име. Той (toy) е начинаещ в изкуството, на когото му предстои да изпръска много флакони, преди да стане graffiti writer.
Такъв вече е бил Зипър. На 1 юни 2009 г. е бил сред 4-те деца - майстори на графити, избрани да украсят фасадата на 6-о помощно училище в София. "Ето тук пазя чертежите на децата, които кандидатстваха да участват... Зипър очевидно си го е прибрал, той беше малко особен, интровертен", мърмори си Савич, докато преравя папка с рисунки.
Първоначалната версия беше, че момчето е уплашено от помияри, когато пада на 1 май след 3 часа през нощта от моста на бул. "Иван Гешов" в столицата. Младежи, които са рисували с него, казват, че Арон изпитвал неконтролируем ужас от кучета.
Един от тях, 13-годишният Александър, разкри пред "24 часа", че деца - майстори на графити, замислят в четвъртък или петък да организират акция в памет на Зипър. Те ще почетат приятеля си по единствения начин, който знаят - с графити. Ще изрисуват стената, където стои последният графит, направен от 13-годишния ученик - под моста, където минава товарният влак, в кв. Левски. Ще изпишат рождената му дата и датата на смъртта.
Още един термин от речника на художника на графити - кросване. Това е нещото, което няма да се случи с графитите на Зипър, заричат се хора от графити обществото в столицата.
Върху творбите на Зипър никой от тях никога няма на рисува.
ЕЛИЗАБЕТ РАДКОВА

Фандъкова: Може да шарят само в тунелите и каналите

Подходящи места в София, които може да бъдат изрисувани с графити, ще определи Столичната община. "В момента специалисти от ДАГ работят по тази задача. Идеята е да дадем възможност на младежите да се изявят и да направим местата, които загрозяват града, по-приветливи. Например тунела на НДК или каналите в централната градска част", заяви пред "24 часа" кметът на София Йорданка Фандъкова.
Тя обаче подчерта, че графитите трябва да носят позитивни послания. Общината вече е подкрепяла няколко подобни проекта на организации, като им е предоставяла места за рисуване - огражденията пред паметника до НДК и при изграждането на метрото до националния стадион. При един от тези проекти, когато деца са рисували графити върху стар автобус, Фандъкова се е запознала със загиналия Арон.
"Тогава рисувахме заедно с него. Отправям най-искрените си съболезнования към родителите на момчето. Не мога да обвинявам децата, защото те изявяват себе си чрез графитите. Ще предложим места за рисуване, но не съм оптимист, че това ще ги спре да ходят на опасни места. Хората, които се занимават с графити, сами споделят, че именно рисуването по опасни места е част от тръпката", смята кметът на София.
"За съжаление няма как да сложим полицай до всяка сграда или паметник. Дори вечният огън при паметника на Незнайния войн е обект на хулигански прояви. Монтирахме камери, след като няколко пъти го гасят. Така че освен контрол от страна на общината, е много важна и ролята на родителите", твърди Фандъкова.
ДАРИНКА ИЛИЕВА

МВР: Децата не са били гонени от кучета

Прегазеният шестокласник Арон Ишлимов и неговият приятел Мартин не са били гонени от кучета, категорични са вече полицаи от СДВР.
Както вчера ви съобщихме, разследващите имаха данни, че част от първоначалния разказ на оцелялото дете не е вярна. Вероятно заради шока от смъртта на приятеля си Мартин е измислил версията за побеснелите кучета, но тя не се потвърди, коментира и шефът на СДВР Валери Йорданов.
До късния следобед вчера все още не бе открит белият микробус, който е прегазил смъртоносно Арон. Криминалистите продължаваха да преглеждат записи на видеокамери в района на инцидента с надеждата да попаднат на регистрационния номер на буса беглец.
БЛАГА ГЕОРГИЕВА


4 comments:

  1. от устата на буквата "P" излиза буквата "E" това му беше идеята когато го рисуваше


    Пише "ZIPER" а отляво на "Z"-то пише "72" и отдясно на "R"-то "0C" тоест 720Crew Това беше неговото крю (crew)

    ReplyDelete
  2. Anonymous10 May, 2010

    "Те ще почетат приятеля си по единствения начин, който знаят - с графити. "

    ReplyDelete
  3. Anonymous11 May, 2011

    Жалко за момчето било е доста добро във граффитите но на повечето който рисуват така им се вписва във живота тоест рискуваме да умрем за да си направим граффита аз също съм имал случай когато замалко не умрях , паднах от един мост на камък бях със спукана глава но казвам отново графитите имат риск за живота !! ЗАПОНЕТЕ ГО

    ReplyDelete
  4. Anonymous19 May, 2011

    az sashto sam draskach i naistina te sa izlezli vecherta zashtoto prez vecherta nqma koi da gi hvane no ako imashe opredeleni steni nqmashe da se sluchi no trqbva nqkoi da se jertva za da razberat horata che tova ne e vandalisum a tova e izkustvo na koeto trqbva da se obrashta vnimanie :)

    ReplyDelete