Funne INTERVIEW

 FUNNE INTERVIEW  


"...в трудни моменти истинските хора се оправят, не ми харесва това, че голяма част от драскачите мрънкат че нямали пари..."Image Hosted by ImageShack.us
След като ви накарахме да чакате достатъчно дълго, на вашето внимание представяме и първото ни интервю.
Артиста е Funne LBCEAK, до който ако речем, че сме вложили един бит усилия за да доберем, то за да го склоним да ни отговори на въпросите - говорим за мегабайти. Огромна чест за нас, надяваме се и за вас, че точно с човек от такъв ранг поставяме началото на "края" :) Представянето е напълно излишно. Всички матеряли са изпратени анонимно. Приятно четене!

BG: Как и кога започна да рисуваш, от къде се зариби?
Funne: Годината беше 98, как започнах с много чудене и скици в часовете.


BG: Имаше ли от кого/какво да се учиш когато започна?
Funne: Тогава за нас нямаше по-интересни неща от RAP музиката и като цяло от HIP-HOP-a. Може би от клипове на FAT JOE, ARTIFACTS, KRS ONE и др. съм видял първите парчета.... Но именно графитите на по-големите в града ме провокираха и аз се зарибих. Не след дълго аз буквално спрях да харча пари за каквото и да било освен за флакони.


BG: Какво са графитите за теб?
Funne: Като погледна назад, освен половината ми живот, графитите отвориха безброй врати пред мен, а от там и куп незабравими мигове и случки. Винаги е имало и лоши моменти но те са единици.


BG: Бройш ли парчетата си?
Funne: Отдавна спрях.Image Hosted by ImageShack.us
BG: Има прекалено много изрисувано от вас, а много малко публикувано? Защо не показвате всичко?
Funne: Прекалено много не, но за публикациите мисля че е обяснимо, както играчите не разкриват картите си, така е и при драскачите - винаги има доза тайнственост и скрити козове.Image Hosted by ImageShack.us


BG: Кой са любимите ти артисти?
Funne: Любими точно незнам , все пак да спомена някои: MSK, Banos TPG, Gorey, Horphe, Taps, Mozes, Mike Giant, Alex Fakso, Toast и много много др.


BG: От къде черпиш енергия?
Funne: Нямам специален извор:) И аз като всички хора, гледам от всяко нещо да извлека положителен заряд. С две думи нищо специално. 

Image Hosted by ImageShack.us


BG: Как съчетаваш легалните с нелегалните графити?
Funne: Оправям се някак. Понякога е на магия но е факт, че успявам. 


Funne, Ernaste Nasimo & Rake

Image Hosted by ImageShack.us
BG: Съотношение в процент?
Funne: 40/60 в полза на нелегалните, но трудно бих жертвал едното заради другото.


BG: Кое предпочиташ?
Funne: Предпочитам нещо трето (на границата между легално и нелегално). Image Hosted by ImageShack.us
BG: С кого рисуваш?
Funne: С различни хора: зависи от настроение и всичко наоколо, общо взето гледам да разнообразявам но със сигурност не съм почитател на наблъскани парчета на малка стена.


BG: С кого би искал да рисуваш?
Funne: С когото ме сблъска живота.
     
BG: Рисувал ли си извън България нелегално?
Funne: Да имало е екшън по доста места извън България, но повечето няма да разкрия все още. Бомби имам в Италия, Германия, Сърбия и др. Влакове съм правил няколко пъти в Италия,Гърция и т.н.


Funne at Thessaloniki's new intercity train

Image Hosted by ImageShack.us
BG: Ти си рисувал с много туристи. Какво е мнението ти за тях?
Funne: За нелегалните мога да кажа че са типични туристи (те просто идват защото дестинацията е примамлива). Много от тях не се съобразяват с локалните драскачи, идват, проверяват цял ден и вечерта се мятат без да потърсят информация или помощ от местните. За тях имам едно мнение - те просто добавят в списъка и България. С друга част от този контингент държим връзка и си помагаме по отношение на контакти, връзки за ключови места и т.н. 


Funne in Milano

Image Hosted by ImageShack.us
За легалните артисти също имам различни мнения. Някои са супер земни хора и на драго сърце повтарят визитациите, а друга част не могат да измерят самочувствието си и ни мислят за част от третия свят.


BG: А какво е тяхното мнение за нас и българската сцена?
Funne: Българската сцена не може да предложи кой знае какво, но със сигурност сме доста интересни и различни за хората от другата Европа и останалата част от света.Image Hosted by ImageShack.us
BG: Видяхме снимка с заглавие че за вас няма криза. Така ли е? Пречи ли кризата и безпаричието за правене на графити?
Funne: Едва ли в момента за някой няма криза, но в трудни моменти истинските хора се оправят, не ми харесва това, че голяма част от драскачите мрънкат че нямали пари и т.н. Графитите безспорно са едно много скъпо начинание и за жалост много от талантливите хора прекратяват с тях именно заради финансовата страна на нещата.BG: Шуми се, че зад LBC седят сериозни спонсори. Вярно ли е ?
Funne: Смях до колене! Къде се шуми в Блясък или Стори, заеби!Image Hosted by ImageShack.us
BG: Как се получи тандемът  EAKLBC? Интересно е и при факта че с някой от членовете на EAK сте имали сериозна вражда преди?
Funne: Интересно е да:) Ситуацията беше такава,че много малко хора бяха със сходни идеи като нашите и въпреки че в самото си начало някои от членовете в ЕАК бяха от другата страна на фронта. Общите интереси (най-вече за destroy) надделяха над интригите и започнахме да организираме акциите си заедно. 


No train - No fame

Image Hosted by ImageShack.us
BG: Вярно ли е, че Esteo вече не е от LBC? Ако ДА - Защо?
Funne: Да така е. Никога не сме били в лоши отношения, но причината е в това че само в началото мислихме еднакво. Той се занимава с tattoo и като цяло е по отдаден на легалните парчета. Може би заради тези свои интереси той загърби идеята за crew и действа по-самостоятелно, което не означава, че не оставаме приятели.
Funne & Esteo near Napas Graffstore

Image Hosted by ImageShack.us


BG: OtroRitmo. Какво можеш да ни разкажеш за този филм? Ще може ли да бъде видян някога, някъде?
Funne: Филма е дело на мен и Естео. В началото на 2002, двамата решихме да направим филм за товарни влакове като за целта си дадохме срок 1 година, от където дойде идеята, самият филм да бъде подарък за другите  от нашето crew. Да опазим тайната се оказа най-трудно, тъй като тези години бяхме доста активни и общо взето нещата ги правехме всички заедно навсякъде,а от там и проблемите за него и мен тъй като се налагаше да обикаляме цялата държава с пълни раници,камери и пр. В крайна сметка успяхме да съберем материал и да го сглобим преди новата година и така всички бяха шокирани,а ние доволни. Отностно това къде може да се види филма - никъде. Той остана на 10 копия измежду нас и едната причина да не види много публика е че в никакъв случай не претендираме за професионален графити филм, и сантименталната за нас стойност. За в бъдеще ако има истински интерес ще организираме нещо публично. Обещавам!


BG: ToyzStory. Отдавна се шуми за този филм, ще излиза ли?
Funne: Хм ,ако точно сега излезе, може би ние ще "влезем" :) Говорили сме ги нещата помежду си и мислим че момента не е много подходящ. Наистина филмът ще почака с риск да остарее, защото и другият риск е голям, а ние не сме малки и знаем какво правим.Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
BG: Арестували ли са те?
Funne: Следващия въпрос!Image Hosted by ImageShack.us
BG: Една смешна случка.
Funne: Само една ли:) Добре! Варна: преди повече от 6-7 години, почти бяхме заживяли на товарна гара и една вечер Scum, Kask, Аз и още няколко човека - супер надъхани тръгнахме да правим wholecar с пълен сак с флакони и голяма стълба. След третата черта ни освети един жепеец и ние спокойно му казахме, че си тръгваме прибрахме всичко и се изпарихме. След сто метра си харесахме друг вагон и пак започнахме отначало:) Влаковете бяха разположени успоредно на пътя и след три минути се появи патрул на КАТ и си избра да спре точно пред нашият влак и пак трябваше да се местим и така се озовахме на другия край на депото започнали за 3 -път едно и също нещо. Но може би за да стане по-интересно се сблъскахме с друг жепеец, който дори не знаеше за предната засечка. И стана - бягане, смях и малко разочарование естествено.Image Hosted by ImageShack.us
BG: Една страшна?
Funne: По време на 1 гонка с охрана на известен ярд, останах заплетен в бодливата тел на оградата, и ако не се беше върнал един човек ,(който познавах от няколко часа и въобще не беше от България) да ми помогне да се измъкна, сигурно щях да падна в ръцете на озверялото секюрити.


BG: Какво ще посъветваш по-младите артисти?
Funne: Ще им кажа да бъдат по будни във всякакъв смисъл. Имам усещането че не само младите, ами като цяло всички са заспали от към графити, което въобще не е радващо и дано да се раздвижат нещата...Image Hosted by ImageShack.us
BG: Мислиш ли някога да се откажеш?
Funne: Засега не мисля да мисля.Image Hosted by ImageShack.us


To4a

Image Hosted by ImageShack.us


Super

Image Hosted by ImageShack.us
BG: И разбира се: Поздрави?
Funne: Естествено най-вече: родителите ми че устискаха и ме разбраха, CREW-то ми и всички хора  с които споделям време и емоции. Поздрави за: Vapsky, Kay, Must, Late, Hugo, Epuk, Nast, Scum, Porn, Doke, Sonick, повечето Български crew- та, за Montana-cans, и за всички които се кефят да мразят и за всички фенове, и за тезикоито сигурно забравих точно сега и за вас момчета и момичета. 


Rip Simone LBC

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

BG: When and how did you start to paint? What inspires you?
Funne: The year was '98. I started with a lot of curiosity and sketches in the classroom.


BG: At that time was there someone from who you could learn?
Funne: At that time there was nothing more interesting than the Rap music and the Hip-Hop as a whole. Maybe I saw the first pieces from the videos of Fat Joe, Artifacts, KRS-ONE etc. But actually the graffiti of the older guys in the city provoked me to start and I became keen on it. And not far from this moment I stopped spending money for anything but paint.


BG: What is graffiti for you?
Funne: When I look behind, I see not only the half of my life,but also the graffiti opened many doors of opportunities, and then many unforgettable moments and events. Of course there were bad moments, too-but they are not that many.


BG: Do you count your pieces?
Funne: No, i stopped a long time ago


BG: There is a lot of painted from you, and so less published? Why don't you show everything?
Funne: A lot, not really. But for the publications I think is explainable, it's like the players who never show their cards, it’s the same with the graffiti writers - there is a lot of mystery and hidden cards.


BG: Which are your favorite artists?
Funne: Favorite I don't know, I will mention some: MSK, Banos TPG, Gorey, Horphe, Taps, Mozes, Mike Giant, Alex Fakso, Toast etc.


BG: From where do you derive energy?
Funne: I dont have a special thing. Like everybody else i try to take something good from everything. In two words: Nothing special.

BG: How do you manage to keep it cool with the illegal and legal pieces?
Funne: I manage it somehow. Sometimes is on the edge but it’s a fact that i do it.


BG: How is Legal / Illegal in percentage?
Funne: 40% to 60% most for the illegal part. But I could hardly sacrifice one for another.


BG: What do you prefer from both?
Funne: I prefer something in between. In the line between legal and illegal

BG: Who do you paint with?
Funne: I paint with different people. It depends on the mood and everything around. Generally I try varieties but for sure I am not a fan of many pieces at small wall. 


BG: Who would you like to paint with?
Funne: With whoever life wants me to paint with.


BG: Have you painted outside Bulgaria illegally? Where / What?
Funne: Yes there was action at a lot of places outside the country, but most of them I will keep in secret. I have bombs in Italy, Germany, Serbia etc. I have made trains couple of times in Italy, Greece etc.


BG: You have painted with many tourists. What is you opinion about them?
Funne: For the tourists who paint illegally I can say that they are just tourists (they just came because the destination is hot). Many of them do not respect the local artists, they come, check the whole day alone and at night they go without asking for information or help from the locals. For them I have only one statement - they just add Bulgaria in their lists. With the others we keep connection, and we help each-other for contacts and spots.


For the legal artists I also have different opinions. Some of them are really cool people and they come back here again and again openhearted. But other can’t size their ego and they think that we are a part of the third world.


BG: And what is their view for the Bulgarian scene?
Funne: The Bulgarian scene can’t offer something special, but for sure we are different and interesting from the other part of Europe and the rest of the world.
BG: We saw a picture named: “There is no financial crisis for us”? Is that true? Does the crisis and the less money make problem for graffiti?
Funne: I could hardly believe that there is someone who doesn’t feel the crisis, but in moments like this real people rise up. I don’t like that most of the writers murmur for not having money. Undoubtedly graffiti is a really expensive hobby and unfortunately many talented artist give up because of that financial part of the things.


BG: There is a rumor that behind LBC stays serious sponsors? Is that true?
Funne: Very funny! Where are those rumors in the tabloids?


BG: How the EAKLBC collaboration started? It is interesting fact that you and some of the EAK members were in "beef" before?
Funne: Yes it’s interesting :) The situation was that a few people were with common ideas like ours and regardless of that some of the EAK members were on the "other side of the force". Our common interests (mostly to destroy) take power over the intrigues and we started to organize our actions together.BG: Is it true that Esteo is no longer from LBC? And if so why?
Funne: Yes, it is true. We were never in conflict, but the reason is in that only in the beginning we had the same ideas and not after. He is into tattoo and he mostly preferred legal pieces. Maybe because of his interests he had forgotten the idea of a crew and acted mostly alone. This doesn’t mean we are not staying as friends.

BG: Otro Ritmo. What can you tell us about that movie. Is it possible to be seen somewhere, someday?

Funne: The movie is an act of Esteo and me. In the beginning of 2002 we both decided to create a movie about freights so we gave each other a 1 year deadline. So we came up with the idea this movie to become a present for the rest of the crew. It was very hard to keep it in secret as we were very active at that year and we did everything together the whole crew, and it was very hard for him and me to travel around the whole country with bag full of equipment and stuff. But after all we managed to complete the movie due New year and when we showed it everybody were shocked and we were happy. The movie can’t be seen anywhere. It remained on 10 copies between the crew members and the reason to not show it is that we do not pretend for a professional graffiti movie and also because it is sentimental for us. In the future if there is a lot of interest we will organize something. I promise. 

BG: Toyz Story. There is a lot of noise around that movie is it coming out?
Funne: Well, if it come out we will go in, you know. We talked about it and we think it is not the best moment. The movie is going to wait with the risk to get old, but the other risk is bigger, and we are big boys and we know what we are doing.


BG: Have you been arrested?
Funne: Next question!


BG: One funny story.
Funne: Only one? Alright! Varna : before more than 6-7years, we were almost living at the freight’s station and one evening Scum, Kask, me and a few more people- on the high point went to make a wholecar with a bag full of paints and a big ladder. After the 3 th line a worker lighted us so we calmly said that we were just going, put everything back in the bags and moved fast. After 100m w liked another train so we decided to start from the beginning. The trains were posed parallel to the  road and 3 min later a patrol from the transport police parked exactly in front of our train. So we moved again. We stopped at the other end of the depot and started all over again for the third time. But maybe just to be more interesting another worker came(not knowing about the first worker) and then we had to run, laugh and we were also kind of disappointed, too.   


BG: A scary one?
Funne: Once when we were running from the security in a famous yard, I got stacked in the barbed wire of the fence and if one of the boys didn’t come back for me( I knew him only for a few hours and he wasn’t even from Bulgaria) I would for sure had gotten into the hands of the security.


BG: What advice would you give to the younger artists?
Funne: I would tell them to wake up( in every meaning).I have the feeling that everybody are asleep when it comes to graffiti, which is not good at all but I hope things would move up…


BG: Do you thing to give up on graffiti?
Funne: For now I don’t think to think.BG: Are there any interesting projects that you want to tell us about?
Funne: There are some interesting stuffs but let the time show.


BG: And of course : Greetings?
Funne: Yes firstly to my parents who understood me, my CREW, all the people I spend time and emotions with. Greetings to Vapsky, Kay, Must, late, Hugo, Epuk, Nast, Scum, Porn, Doke, Sonick, to most of the Bulgarian crews, to Montana-cans, and for  everyone who likes to hate and for the fans, and for those I probably forgot right now and to you boys and girls.

19 comments:

 1. Браво за интервюто,дано има още такива за напред. :)

  ReplyDelete
 2. Браво момчета! Евала Funnе! Определено израдвахте доста с това интервю. А дано има още и нека този блог се разраства значително!

  ReplyDelete
 3. Най-Големия!!!

  ReplyDelete
 4. Montana man of Bulgaria :):) respect !

  ReplyDelete
 5. hey!
  have a nice year man!

  Hope to meet you this year!

  Piece !

  HOME LDJ
  Romanian fam

  ReplyDelete
 6. are puskayte ve4e snimki. interviewto si struva, no go iz4etohme po nqkolko puti

  ReplyDelete
 7. Аз имам интерес към филма OtroRitmo даже голям! Трябваше да напишете и нещичко и за Last dayz of disco, той беше най-близо до пускане в публичното пространство макар все още да е underground. Преди 2-3 години се говореше че след около 1-2 ще излезне нооо уви... дано да е поне в следващите 1-2 или да се организира нещо публично както се казва в интервюто.
  Дано за напред да има още такива интервюта и дано блога да върви все с така добре. :):):)

  ReplyDelete
 8. Поздравления за теб,Funne!Търговище все още помни стените в реката и човечетата на Сгурия....Лос Баста остава в сърцата на всички от Зоопарка.


  Поклон,Фъне

  ReplyDelete
 9. da ama az sum gledal otro ritmo ... i mai ne sum sred 10 choveka s kopiq .... mai oshte go ima nqkade iz plovdiv na kasetka .... a do kolkoto poznavam horata zad last days of disko ... she go pusnat kato pochnete epten da gi zabravqte ...

  ReplyDelete
 10. Поздрави за интервюто, дано по-често да правите такива неща :)

  ReplyDelete
 11. Паляк!:))

  ReplyDelete
 12. EAK LBC nai golemite!!!

  ReplyDelete
 13. Bravo Funne! Keep on writing!

  ReplyDelete
 14. @Funne - мн сте луди и сички мн ви се кефим :P
  наминете малко след Пловдив ... Асеновград ... и тука графитите малко или много са живи !
  Поздрави
  WBcrew
  assenovgrad

  ReplyDelete
 15. smeshnik nai-golyam

  ReplyDelete
 16. Anonymous27 July, 2012

  Fune много ме радваш брат ! Mини някои път през Панчарево да направиш едно парче :)

  ReplyDelete
 17. If you experience some emotional or physical problems in your life it
  can soon be seen in the condition of your hair, using natural and organic products aids in the recovery
  of your hair. Before you go for them, try products at Keranique
  for hair care. Its intention is to offer you ideal cosmetics which are safe and substantial in quality, all the way through the world.


  Here is my web-site :: hair products

  ReplyDelete
 18. What kind of favorable publicity do you think you'd get from a once-a-month letter in your local publication. The newspaper printing machines available online these days are superior in performance. Hindi News Portals are catering regional people in different parts of India. In just about every objective way that nations can be judged the US is losing the present. Once you start packing with regular newspaper, 2 primary disadvantages become quickly apparent.

  Feel free to visit my web blog; egyptian newspapers

  ReplyDelete